Köldöksérv

Rövid leírás

A köldöknyílás a hasfalnak olyan nyílása, ahol normál esetben a magzati életben erek, izmok, idegek jutnak ki a hasüreg belső felszínéből a felszínre. Sérv benne akkor alakulhat ki, ha a köldöknyílást körülvevő köldökgyűrű meggyengül vagy tágul. Ilyenkor maga a sérv a köldökgyűrűben kialakuló tágulat, valamint az ebbe bejutó hasüregi szervek által okozott elváltozás és duzzanat.

Előfordulás

A probléma előfordulási gyakorisága 15-20 százalék körüli.

Okok

A köldökgyűrűben magzati korban erek és idegek találhatók, ezek táplálják a magzatot a méhlepényből. Születés után ezek elsorvadnak, kialakul a köldökcsonk. Normál esetben ez a csonk összeheged, a nyílást erős hegszövet zárja, megakadályozva ezzel azt, hogy a hasüregből bármi előboltosuljon. Ha ez a gyűrű valamilyen ok miatt tágul vagy sérül, sérv alakulhat ki. Ilyenkor a kiváltó ok a hasfali gyengeség és a nagyobb köldöknyílás, ami adottság kérdése. Gyerekkorban a köldöksérv leginkább egyéni hajlam talaján alakul ki, felnőtt korban viszont már jellemzően szerzett. Kiváltó oka lehet az, ha a hasfalat túlzott megterhelés éri. Ilyenkor a köldökgyűrű könnyen sérülhet, lévén ez a hasnak az egyik gyenge pontja. Maga a terhelés lehet komoly fizikai munka, de akár az elhízás is. Az általános kötőszöveti gyengeség ugyancsak hajlamosító tényező, ennek hajlama öröklődhet is. Gyenge kötőszövettel rendelkező nőknél a terhesség is rejthet ilyen veszélyt. Az ikerterhesség önmagában is komolyabb fizikai terhet jelent, hajlamosíthat köldöksérv kialakulására. Állhat a háttérben a köldök területét érintő hasi műtét is, ami a metszés miatt növeli a köldöksérv kockázatát. Ma már egyre több műtétet végeznek laparoszkópos eljárással, melynek során a köldökgyűrű területén vezetik be a kb. 2 centiméter átmérőjű, optikát befogadó csövet, így esetenként ennek helyén is kialakulhat köldöksérv.

Tünetek

A köldöksérv tünete a köldök területén növekvő duzzanat, ami elkezd panaszokat okozni. Fájdalom kezdetben nem feltétlen jelentkezik, de kellemetlenségérzés, diszkonfortérzet mindenképpen. Maga a sérv mindig jól látható, elég egyértelmű amiatt, hogy eleinte fekvő helyzetben mindenképpen eltűnik, így általában meglehetősen könnyű felismerni.

Kórlefolyás

A szerzett sérv úgy jön létre, hogy a köldökgyűrű tágulását követően a hasüregi nyomás hatására a hasfal nyílásán át kijut a normál esetben a hasfalon belül lévő bél és hasfali zsírköpeny egy része. A bőr és a kötőszövet felette elvékonyodik, a nyomás pedig egyre kijjebb tolja a sérvtömlőt. A sérv eleinte nem fix csomó, ha például hanyatt fekszik a beteg, tartalma visszacsúszik a hasüregbe, majd felálláskor újra megjelenik. Ha a sérvbe már hasüregi szervek is bejutnak, előfordulhat kizáródás is, ami sürgős, életveszélye állapot, azonnali műtétet indokol. Ennek oka, hogy a sérvbe kizáródott béltartalom akár el is halhat.

Diagnózis

A diagnózist fizikai vizsgálattal állítják föl, képalkotóra ritkán van szükség. Ha mégis, általában ultrahang vizsgálatot végezhetnek.

Kezelés

Az egyetlen kezelési mód a műtét, a sérv lekötözése nem jelent megoldást. Az operáció típusa a sérv méretétől függ: ha kisebb, akkor elég a has réteges összezárása, ami gyakorlatilag megkettőzi a kötőszöveti rétegeket. A has összevarrása után a gyógyulásig kímélni kell a területet. Ha a sérv már nagyobb, akkor előfordul, hogy háló beültetésére is szükség van. A műtét után 4-6 hétig hasznos lehet rugalmas haskötő viselése is, a hasat fokozatosan csak ezt követően szabad terhelni.

Megelőzés

Kerülni kell a hirtelen nagy erőfeszítéseket: például aki általában irodai munkát végez, lehetőleg költözködéskor ne álljon neki súlyos tárgyakat emelgetni. Csecsemőkorban a köldökcsonk megfelelő gyógyulását segíti, ha a gyerek minél kevésbé erőlködik, nem beteg, nincs bélműködési zavara, székrekedése, nem sír túl sokat, ideális körülmények kedveznek a spontán gyógyulásnak, az erős hegszövet kialakulásának. A babákat az első két évben általában még észlelhető köldökgyűrű-gyengeség esetén sem operálják, mert van esély arra, hogy ez a terület magától megerősödjön. Operálni csak akkor szoktak, ha a köldöksérv két éves kor fölött is megmarad.

Gyógyulási esélyek

A gyógyulási esélyek nagyon jók, jellemzően 90-95 százalékosak. Teljes gyógyulás általában csak akkor nem érhető el, ha valamilyen súlyos alapbetegség, például májbetegség áll fent, vagy nagyobb mennyiségű hasűri folyadék képződik.

Szövődmény

Ha a köldöksérvet elhanyagolják, akkor a benne lévő hasi szervek kizáródhatnak, ami bélelzáródást, bélelhalást okozhat. Előfordulhat az is, hogy fölötte a bőr elvékonyodik, kisebesedik, kifekélyesedik. Utóbbi különösen akkor gyakori, ha a sérv mellett olyan egyéb hasi betegség – példádul májbetegség – is fennáll, amely a has körfogatának növekedésével jár.