Dr. Harasta Edit a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusa évtizedek óta végez endoszkópos vizsgálatokat, beavatkozásokat főként a nyelőcső, gyomor és a vastagbél területén. Ez utóbbi beavatkozásokat döntően altatásban végzi. Tevékenysége során kiemelt jelentőséget tulajdonít a megelőzésnek szűrővizsgálatok végzésével, rákmegelőző állapotok felderítése, jóindulatú
elváltozások, polypok eltávolítása céljából. A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.


Mit kell tudnunk a gasztroenterológiai vizsgálatokról?

A gasztroenterológia két fontos területre osztható: az egyik a gyomor-bélrendszert érintő meglévő panaszok okának felderítése és azok kezelése, gyógyítása, a másik a gyomor-bélrendszert érintő betegségek szűrése. Sajnos a daganatos halálozások elég jelentős mértékben jellemzőek a gyomor-bélrendszer betegségeivel kapcsolatban, a vastagbélrák nagy kockázati tényező az egész világon, viszont szűrővizsgálattal megelőzhető. Ez egy óriási lehetőség számunkra, hiszen a daganatok legnagyobb részét csak keressük, illetve megpróbáljuk minél korábbi stádiumban megtalálni, ez talán az egyetlen olyan terület ahol megelőzni tudjuk a betegséget.
A gasztroenterológia területén a leginvazívabb (beavatkozással járó) vizsgálatok a gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés. Ezek nem kedvelt beavatkozások, hiszen mind a kettő kellemetlenséggel jár. Amennyiben mód van rá, szívesen végezzük a vizsgálatokat altatásban azért, hogy ezt a kellemetlenséget csökkentsük, ilyenkor ez egy teljesen fájdalommentes, problémamentes vizsgálat. Az altatásra jellemző, hogy nagyon kellemes jó élményű felületes alvást biztosít, nem jelent nagy kockázatot, csak a tudatot, érzékelést kikapcsoló eljárás, melynek során mi nyugodtan és gyorsan el tudjuk végezni a vizsgálatokat. Ami az előkészületeket illeti, ha vastagbéltükrözést is végzünk, akkor előtte szükséges a béltisztítás ami, hála az új gyógyszereknek már csak egy fél napos procedúra.


Milyen esetben végeznek gyomortükrözést és milyen esetben javasolt a végbéltükrözés elvégzése?


A gyomortükrözést inkább panaszokhoz alkalmazkodva szoktunk elvégezni. Magyarországon a reflux tényleg nagyon gyakori és sok panaszt okoz, sajnos nagyon sokszor kezelik kivizsgálás nélkül, ami így nagy kockázatot jelent a beteg számára. Én magam részéről azt vallom, hogy egy frissen megjelent gyomor panaszt – amennyiben nem vírus infekcióról van szó, – muszáj legalább egyszer megnézni ugyanis a gyomorban kezdődő daganat alattomos betegség. Nagyon sokszor, nagyon hosszú ideig hasonlít az összes tünete, vagy az általa okozott fájdalom akár a refluxra, fekélyre és eleinte könnyen elnyomhatók a tünetek. Ilyenkor nagyon fontos az időtényező, mert ha időben felfedezzük a gyomordaganatot, akkor gyógyítható és operálható, de a sikeres gyógyításban nagy szerepe van a korai felismerésnek.
A vastagbél vizsgálatokat szűrésként kell végezni, de természetesen ha valakinek panasza, tünete van, akkor ki kell vizsgálni. 45-50 éves kortól kezdve mindenkinek ajánljuk már a vastagbél tükrözés elvégzését szűrés céljából. Azért hangsúlyozom ezt, mert ez azt jelenti, hogy teljesen tünet és panaszmentes esetben is fontos a szűrővizsgálat. Ennek az az oka, hogy a vastagbéldaganatok jóindulatú kinövésekből, polypokból indulnak. Ezek a polypok olyan növedékek, mint például a szemölcs a bőrön, teljesen jóindulatúak és ha időben megtaláljuk és eltávolítjuk őket, akkor megelőzzük, hogy nagyobbra nőjenek és átalakuljanak daganatos elváltozássá. A vizsgálat során a kisebb méretű polypokat mindig el is távolítjuk, hogy ne legyen szükség következő lépésre. A vizsgálat után tulajdonképpen távozhat a beteg. Amennyiben altatásban végeztük a vizsgálatot, egy óra pihenés után kísérővel engedjük haza a pácienst, illetve a vizsgálat napján nem vezethet autót.